UA-185183016-1
Călătorind prin Maramureș, observi cu încântare că aproape toate satele și-au păstrat vechea lor biserică de lemn, un exemplu remarcabil de arhitectură religioasă bine conservată, apărut din combinarea maiestriei meșterilor populari și a tradițiilor ortodoxe cu influențele stilului gotic.
Expresie excepțională a patrimoniului cultural al acestei zone muntoase din nordul României, opt biserici sunt incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Crucile din lemn, sculptate și pictate de către meșterul Stan Pătras in culori vii, de un albastru special, au transformat Cimitirul Vesel din Săpânța într-un muzeu în aer liber, monument unic in lume.
Culorile crucilor și textele pline de umor, surprind pentru eternitate episoadele esențiale ale vieții celui care odihnește acolo și arată puterea și credința poporului român, că nu se teme de moarte, ci o privește cu seninatate și umor.
Călătoria cu Mocănița, este ca o călătorie înapoi în timp în care, orice contact cu vremurile moderne se pierde; trenul este tras de o antică locomotivă cu aburi ce șerpuieste ușor de-a lungul pitoreștii Văi a Vaserului.
Urmând râul în cascadă, trenul trece mai întâi printre casele din Vișeu de Sus, apoi, șinele încep să pătrundă adânc în pădurea sălbatică, trecând printre stâncile abrupte ale defileului și pătrunzând Munții Maramureșului.
In lumea satului maramureșean, bisericile, meșteșugurile, casele, ceramica, măștile, costumele populare și podoabele, au o personalitate unică.
Pentru experiențe autentice, le puteți admira unicitatea sau puteți participa alături de localnici la sărbătorile și obiceiurile tradiționale de Anul Nou, de Paște sau de Crăciun, încercând simplitatea vieții la țară, mancărurile tradiționale, horinca și muzica “moroșenilor”.